smakelijk

gepubliceerd op januari 14th, 2015 | door ditte

0

American Lazy Sunday Afternoon Dinner

Heerlijk. Het is zondag 12 uur. ’Zij’ lieten me uitslapen en ’zij’ hebben een brunch klaargezet. Een hele week heb je verlangd naar een pistoleke met hesp en eentje met kaas. Koffiekoekske dabei! Drie verhalen, vier roddels en vijf grapjes verder – start de luie namiddag. Maar eerst …

IMG_8191

Het is zondag 14 uur. Leg de lamsbout in onze gietijzeren pot. Druk een vel aluminium strak over en rond de bout. Zo is die goed luchtdicht verpakt. Plaats de pot in de oven en draai de thermostaat op minimum. Dat is zo’n 50°C ongeveer.

Het is 14.15 uur. Neem het zakje tuinbonen uit de diepvries en de verse maïskolven uit de koelkast. Stoom de tuinbonen gedurende ongeveer 10 minuten en schrik ze onder koud stromend water. De maïskolven zet je zeker 30 minuten onder stoom. Verwijder ondertussen de schilletjes van de tuinbonen. Daarna ook de maïs afschrikken.

Het is 15 uur. Kijk naar de wielerkoers, lees een romantisch boek, maak een wandeling in de regen, drink koffie met taart. Doe iets, maar doe iets totaal onnuttig. Doe dit tot…

Het is 18 uur. Neem de lamsbout uit de oven en leg deze even opzij op een bord. Reinig de gietijzeren pot en plaats hem op een heet vuur met een beetje olie. Schroei de bout aan alle kanten bruin. Plaats de pot in de ondertussen op 150° voorverwarmde oven gedurende 20 minuten.

Ondertussen bak je de maïskolven goudbruin op een grillplaat of in een grillpan. Giet een beetje olie over de kolven en draai ze regelmatig een beetje verder om.

Hak twee sjalotjes in reepjes en een wortel in halve maantjes. Laat ze een beetje aanstoven in een sauteerpan. Voeg de tuinbonen toe. Meng er wat gehakte peterselie, verse tijm en een beetje bonenkruid onder. Stoof de bonen gedurende ongeveer 8 minuten. Kruiden naar smaak met peper en zout.

Neem de lamsbout uit de oven. Laat rusten op een snijplank, afgedekt met een blad aluminiumfolie. Plaats de gietijzeren pot op een zacht vuurtje en voeg wat bouillon toe. Laat de saus een beetje inkoken. Kruiden naar smaak met peper en zout. Voeg vlak voor het serveren een klontje boter toe (dat maakt de saus mooi glanzend).

Het is 18.40 uur. Roep jezelf en je geliefden aan tafel en verdeel het eten.

Raf zegt: ”Laat ons samen koken. Dan doe ik om 15 uur een dutje”

Ditte zegt: ”Het pellen van de tuinbonen heeft meer dan een half uur geduurd!”


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkenEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


*

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen