smakelijk

gepubliceerd op december 31st, 2014 | door ditte

0

Die-eet-brood

Ieder dieet kent zijn taboe. Ditte en Billie leggen een banvloek op brood, aardappelen en pasta. Koolhydraten dus. Dit brood bevat vooral eiwitten en wordt zo de uitzondering op de regel. Mits in kleine hoeveelheden verorberd. En ook omdat het onweerstaanbaar lekker is. 😉

IMG_6780

Zoek tussen alle overbodig aangekochte kookspullen naar een grote kom van geglazuurd aardewerk. Rommel nog wat verder, dan vind je de digitale weegschaal terug. Druk de weegschaal op aan. Zet de schaal erop en druk op het nulpunt. Voeg 200g witte bloem toe. Druk nul. Voeg 150 g sojameel toe. Druk nul. Voeg 150 g kikkererwtenmeel toe. Druk nul. Voeg 50 g gebroken lijnzaad toe. Druk nul. Voeg 50 g gebroken en 50 g hele hazelnoten toe. Exit weegschaal.

2 theelepels oftewel 10 g droge gist, 2 theelepels zout en twee theelepels suiker horen er ook bij. Meng alles droog. Kieper het mengsel uit op het werkblad. Maak een kuiltje in het midden en giet er beetje bij beetje flessenwater bij. Roer en kneed ondertussen. Stop met het water wanneer het deeg stug aanvoelt. Kneed het deeg stevig door gedurende 10 minuten of tot het deeg goed rekbaar is. Leg de deegbol in de kom en dek af met huishoudfolie. Zet de kom op een warme plaats. Laat een uurtje rijzen.

Wandel tot achterin de tuin. Daar waar alle overschotten van de recente verbouwing gestapeld liggen. Zoek naar een vloersteen van arduin of marmer of een grote aardewerken tegel. Poets de steen grondig met afwasmiddel. Plaats hem op het rooster in de oven. Kort de steen op maat met een slijpschijf als hij te groot is.

De oven voorverwarmen op 220°C. Druk het deeg tot een platte schijf. Plooi het deeg op tot een ovale rol. Dek af met huishoudfolie en laat nog een kwartier rijzen. Bestrooi het deeg met bloem. Snij met een vlijmscherp mesje een ondiepe snee overlangs. Plaats het deeg op de ovensteen. Bak het brood gedurende 25 à 30 minuten. Of tot het mooi goudbruin is en het hol klinkt als je er onderaan op tikt.

Raf zegt: ”Ik eet een sneetje met abrikozenmoes”

Ditte zegt: ”Voor mij met een flinterdun reepje rauwe ham”

Het Dieet zegt: ”Flink”

 


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkenEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


*

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen