wees gegroet

gepubliceerd op februari 9th, 2015 | door ditte

0

Later praten we over politiek

Maak vrienden voor het leven

Wees gegroet, vol inspiratie. De toekomst is met U. Slim zijt gij boven alle vrouwen en slim zijn de woorden uit uw hart. Lien.

4low

Lien (37), ambtenaar bij de Vlaamse overheid, mama van Janne (7) en Sien (4)

“Ik heb lang moeten nadenken over de vraag wat ik mijn kinderen precies wil meegeven. Er is tegelijkertijd zo veel en toch ook niet. Want draait niet alles om gelukkig zijn? Ik wens het hen in elk geval toe. De vraag is alleen: hoe groeien ze op tot gelukkige mensen? En hoe kan ik daarbij helpen? Als ik daarover nadenk dan vind ik empathie en solidariteit de allerbelangrijkste sleutelwoorden. ‘Ga voor wat je graag doet, maar vergeet bij je keuze geen rekening te houden met anderen.’ Janne en Sien zijn nog klein. Als je vier en zeven bent, kun je de impact van zo’n moeilijke woorden nog niet helemaal inschatten. Maar ik probeer er wel hun aandacht op te vestigen door kleine dingen. Ik kan best wat rommel verdragen en hoef niet te leven in een perfect opgeruimd huis. Maar als ik hen vraag om hun schoenen netjes aan de kant te zetten als ze van school komen, dan doe ik dat vooral omdat ik hen wil leren dat iemand anders erover kan vallen als ze dat niet doen. En dat dat voor die persoon dan echt niet fijn is. Als ze hun speelgoed moeten opruimen, dan leg ik uit dat hun rommel storend kan zijn voor anderen. Het is immers nooit leuk om in een zetel vol verloren speelgoed te gaan zitten. Als ze een gerecht niet lusten, dan probeer ik duidelijk te maken dat dat voor mij niet aangenaam is, dat ik mijn best heb gedaan om lekker te koken en dat zij daar met lange tanden zitten. Zo leer ik hen geleidelijk aan hoe ze bij hun persoonlijke keuzes ook even aan anderen kunnen denken. Hoe ouder ze worden, hoe meer ik het hoop uit te breiden naar belangrijker maatschappelijke thema’s.”

“Zo wil ik later graag met hen over politiek praten. En over het gebrek aan empathie en solidariteit die ik daar soms zie. Politici nemen beslissingen zonder zich echt in de plaats te stellen van de mensen die ze treffen. Dat vind ik moeilijk. Ik hoop dat ze daar oog en aandacht voor zullen hebben. Mobiliteit is nog één van de stokpaardjes die binnen datzelfde concept past. Als we ergens heen moeten, nemen we zoveel mogelijk de fiets. Waarom? Omdat iedereen op zich wel degelijk het verschil kan maken. Is het makkelijker om te beslissen om voor alles de auto te nemen? Natuurlijk, maar als je rekening houdt met anderen en met de toekomst van ons allemaal, dan niet. En zo probeer ik hen altijd opnieuw een spiegel voor te houden. Niet alles gaat even gemakkelijk. En je kunt ook niet met alles en iedereen rekening houden, maar ik vind het belangrijk om hen ervan bewust te maken dat de wereld niet alleen om henzelf draait. Op die manier hoop ik dat Janne en Sien uitgroeien tot fijne mensen met heel veel vrienden. Want wie rekening houdt met anderen en solidair is, wordt vaak ook graag gezien. Ik heb in mijn leven al één en ander meegemaakt en daardoor de waarde van vriendschap aan den lijve ondervonden. Mensen zeggen soms dat je niet veel vrienden kunt hebben. Dat klopt absoluut niet. Vriendschap is zo mooi, zo puur. Mijn deur staat altijd open voor iedereen. Ik vind het zalig als vrienden onverwacht komen aanbellen of als we met een paar mensen afspreken voor een etentje. Het moet allemaal niet groots of spectaculair zijn, het gaat om de warmte die ervan uitgaat. Het leven is voor iedereen druk, maar de gezelligheid die samenzijn met vrienden oproept, vind ik zalig. Ik wil Janne en Sien de waarde van vriendschap graag tonen zodat ze zelf ook vrienden kunnen maken voor het leven.” (tekst: Sylvie D’Hoore, foto: Tosj Engelsma) 11/52

Wat ik nog belangrijk vind: Mensen niet vergeten te bedanken ! Anderen laten uitspreken ! Niet liegen (over belangrijke dingen) ! Genoeg fruit eten Voorzichtig zijn in het verkeer !

 • Sylvie D’Hoore (42) is freelance journaliste, mama van Alice (14), Oscar (12) en Leon (9) en getrouwd met Fabrice. Ze houdt van verre reizen, uitslapen, lezen, lopen, eten met stokjes, chocolade bij de koffie, enthousiaste mensen en boeiende levensverhalen. 
 • Tosj Engelsma (19) is fotograaf met ambitie. Hij is een beetje zot en dol op z’n hond Roosje.


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkenEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


*

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen