wees gegroet

gepubliceerd op december 29th, 2014 | door ditte

0

Als ze basiszaken kunnen, dan al de rest ook

Heb vertrouwen in wat komt

Elke maandag een portret. Een portret van een mama. Wees gegroet… mama Elke aan het woord.

1b

Elke Van Noten (49), chef redactie Libelle, mama van Dag (21) en Tor (19)

“Ik ben heel praktisch van aard. Daarom wellicht dat ik mijn twee zonen in de eerste plaats een paar basiszaken wil meegeven. Ik wil namelijk dat ze een hemd kunnen strijken, dat ze de was kunnen doen en dat ze een lekkere spaghetti kunnen klaarmaken. Vanuit het idee dat ze later in hun relatie ook zullen moeten meehelpen in het huishouden. Het lijken misschien iconische dingen, maar ik ben ervan overtuigd: als ze dat kunnen, dan al de rest ook.”

“Daarnaast ben ik van mening: er is nog nooit iemand doodgegaan van goeiedag te zeggen. Ik wil hen dus opvoeden tot beleefde, vriendelijke jongens. Voor de rest mogen ze de wereld en het leven zelf ontdekken. Al heb ik tot mijn spijt wel een deel van hun onbezorgdheid moeten wegnemen. Twee jaar geleden werd ontdekt dat ik borstkanker had. Dag en Tor waren toen 17 en 19 jaar, een leeftijd waarop je zorgeloos moet kunnen zijn. Dat was voor mij een harde dobber, maar ook voor hen. Ik moest hen meegeven dat het leven niet altijd eerlijk is. En dat het onverwacht op zijn kop kan staan. Maar ik heb er tegelijkertijd wel een positieve boodschap van gemaakt. Want hoe zwaar de tegenslag ook, je kiest altijd zelf hoe je ermee omgaat. Ik heb over mijn ziekte gepraat en hen erbij betrokken, maar ik ben altijd positief en hoopvol gebleven, zodat zij dat ook konden zijn. Zij moesten kunnen blijven genieten van hun leven. Het was een moeilijke evenwichtsoefening, maar we zijn er samen sterker uitgekomen. En ik hoop dat ze dezelfde aanpak ook kunnen vinden op andere moeilijke momenten die misschien hun pad zullen kruisen. Ook al lijkt het zo, een tegenslag is niet het einde van de wereld. Heb vertrouwen in wat komt.”

“Verder hoop ik dat ze later ook een warm nest bouwen. Een plek waar ze graag thuiskomen en kunnen genieten van gezelligheid. Een plek ook waar ze tot rust komen en ze zich goed voelen. Dat is belangrijk. Dat heb ik ook zelf altijd proberen te creëren. En dat ze – als ze later zelf kinderen hebben – een moment vinden waarop ze samen iets leuks doen. Ik heb altijd fulltime gewerkt, maar ik ben wel elke zaterdag mee geweest naar hun voetbalmatch. Ik hield niet zo van voetbal, maar dat was òns moment.”

“Het is fijn om te zien wie Dag en Tor vandaag geworden zijn. Als moeder heb je vooral een sturende rol. Dan doet het goed om vast te stellen dat datgene wat je belangrijk vindt ook aanwezig is in je kinderen. Toen mijn oudste zoon onlangs op stap was met een paar vrienden en midden in de nacht een oude man in een pyjama tegenkwam, hebben ze die man naar huis gebracht. Hij was totaal gedesoriënteerd en wist niet meer waar hij woonde. Maar ze hebben rondgereden en gezocht tot ze zijn huis vonden. Ik kan mij voorstellen dat het leuker was geweest om uit te gaan, maar dat deden ze niet. Ik ben blij dat die hulpvaardigheid erin zit. En dat het mooie mensen geworden zijn.”  (tekst: Sylvie D’Hoore, foto: Tosj Engelsma) 6/52

Wat ik nog belangrijk vind: ! Rechtstaan voor oudere mensen op tram of bus ! Niet liegen (over belangrijke dingen) ! Helpen opruimen ! Voorzichtig zijn in het verkeer!

 • Sylvie D’Hoore (42) is freelance journaliste, mama van Alice (14), Oscar (12) en Leon (9) en getrouwd met Fabrice. Ze houdt van verre reizen, uitslapen, lezen, lopen, eten met stokjes, chocolade bij de koffie, enthousiaste mensen en boeiende levensverhalen. 
 • Tosj Engelsma (19) is fotograaf met ambitie. Hij is een beetje zot en dol op z’n hond Roosje.


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkenEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


*

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen