wees gegroet

gepubliceerd op december 8th, 2014 | door ditte

0

Proef van onverwachte dingen

“Als je dromen hebt, ga er dan voor”

Elke maandag een portret. Een portret van een mama. Ze vertelt wat ze haar kinderen hoopt mee te geven voor later. Kristin hoopt dat haar kinderen tijd blijven maken voor elkaar. Wees gegroet…

3low

Kristin (55), huisvrouw, mama van Fleur (26) en Cas (20)

“Ik heb geen grote theorieën of boodschappen voor mijn kinderen. Ik ben vrij nuchter van aard en denk dat ik hen dat ook een stuk heb meegegeven. Natuurlijk wil ik dat ze gaan voor hun eigen geluk en dat ze zich niet laten tegenhouden als er iets niet meteen lukt. Maar welke moeder wil dat niet? Bij een tegenslag heb ik nooit veel ophef gemaakt. Een andere oplossing zoeken en doorgaan, was altijd mijn motto.

Ik heb mijn kinderen wel al heel vroeg geleerd om zelfstandig te zijn. Om alleen naar school te fietsen of naar de muziekschool en jeugdbeweging te gaan. Om hun eigen keuzes te maken ook. Ze weten daardoor misschien nu wel goed wat ze nodig hebben om gelukkig te zijn. Ze zijn allebei heel geëngageerd. Fleur in haar werk, Cas in zijn studies. Het is heel fijn om te zien dat alles goed gaat, dat ze goed zijn omgegaan met de vrijheid die ik hen heb geboden. Het motto is: Als je dromen hebt, ga er dan voor. En laat de praktische bezwaren die niet in de weg staan. Als kind had ik geen wilde dromen. Ik wou verliefd worden, trouwen en kinderen krijgen. En er zijn voor mijn kinderen als ze van school thuiskwamen.

In het begin werkte ik ook zelf – ik ben lerares van opleiding -, maar toen mijn man als expat naar Japan en de Verenigde Staten kon, heb ik geen seconde getwijfeld en mijn job opgegeven. Soms gaat je leven een richting uit die je niet kunt voorspellen. Maar dat is net leuk. Ik hoop dat zij ook van onverwachte dingen mogen proeven. Al zie ik natuurlijk wel dat ze helemaal anders in het leven staan. Omdat ik zelf Latijnse wou studeren en ik mij daarvoor toch had ingeschreven terwijl het van thuis niet mocht, heeft mijn moeder mij niet willen helpen. Maar ik kom uit een groot gezin, broers en zussen hielpen elkaar. Onze band is nog altijd heel sterk, verjaardagen worden altijd gezamenlijk gevierd. Ook mijn kinderen wil ik deze nauwe familieband meegeven.

Ikzelf heb wel heel veel tijd aan hen besteed. Elke dag zat ik naast hen om te helpen bij hun huiswerk. Uren heb ik hen opgevraagd en tijd gemaakt. Voor hen was dat evident. Soms vraag ik mij wel eens af of ze dat daardoor zelf niet zullen vergeten: dat het belangrijk is om, naast al die dromen waar ze zo graag voor willen en moeten gaan, nog tijd te maken voor elkaar. Want dat vooral smeedt een enorme band voor het leven.” (tekst: Sylvie D’Hoore, foto: Tosj Engelsma) 3/52

Wat ik nog belangrijk vind:! Alles één keer proeven ! Mensen niet vergeten te bedanken Liedjes zingen op verjaardagen ! Helpen opruimenVoorzichtig zijn in het verkeer !

 • Sylvie D’Hoore (42) is freelance journaliste, mama van Alice (14), Oscar (12) en Leon (9) en getrouwd met Fabrice. Ze houdt van verre reizen, uitslapen, lezen, lopen, eten met stokjes, chocolade bij de koffie, enthousiaste mensen en boeiende levensverhalen. 
 • Tosj Engelsma (18) is fotograaf met ambitie. Hij is een beetje zot en dol op z’n hond Roosje.


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkenEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


*

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen