kolom

gepubliceerd op maart 29th, 2022 | door ditte

0

Achterflap

Schermafbeelding 2022-04-30 om 12.16.36Na het ondergaan van het meemaken, het plezier van het schrijven, het kliederig geknoei van het illustreren, het stuntelig afronden en loslaten sta ik nu oog in oog met Mevrouw IJdelheid. Aan een boek zit namelijk een achterflap. En daar moet -of mag- een auteursfoto op. Daarom wordt gezichtskunstenaar Yung gebeld. Ze komt aan met een reiskoffer vol plamuurmessen en verfkwasten. Ik moet stil zitten en afwisselend naar het plafond en naar de tegelvloer kijken en ze tovert zowaar wimpers aan mijn ogen. Ook gezichtspakker Kristof is iets later op de afspraak. Hij heeft geen reiskoffer bij maar wel een heleboel reflectieschermen, statieven en lenzen. Hij zal het portret maken. Ik verwittig alvast dat ik me vreselijk ga aanstellen want ik kan moeilijk spontaan lachen op commando. De beste plekken met mooi licht worden uitgezocht en ik wissel vijf keer van top. Omdat me ooit gezegd is dat roze mijn kleur is, omdat ik graag streepjes draag, omdat kaki goed matcht met mijn ogen, omdat bloemetjes feestelijk zijn en omdat waterblauw mijn lievelingskleur is. Klik klik klik. “Nog eentje” zegt Kristof. Wel twintig keer. Het is dus dik gelogen maar het helpt omdat ik het een beetje geloof en een laatste keer glimlachen nog wel net lukt. Of toch bijna. Daarna is het met gekruiste vingers zenuwachtig wachten op het resultaat. Ik hoop dat er één bruikbaar beeld tussen zit. Dat is buiten Kristof gerekend. Er zijn wel vijftig foto’s waar ik mezelf wel op herken. Meer nog: waar ik eruit zie zoals ik eruit zou willen zien op een achterflap. Applaus. Er zitten ook smoelentrekkers tussen. Die vind ik misschien wel het leukst maar een achterflap verdient een foto van iemand die eruit ziet alsof die weet waar ie mee bezig is. Ik laat verschillende mogelijkheden (swipe) aan R&B zien en natuurlijk kiezen die niet dezelfde foto uit. Vervelenderikken! “Het maakt niet uit,” zeggen ze “je staat er overal ditte-achtig op”. “Roze is wel de meest flatterende kleur” zegt mevrouw IJdelheid. Zij krijgt het laatste woord.


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkenEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


*

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen