kolom

gepubliceerd op maart 23rd, 2022 | door ditte

0

Soulageren

Schermafbeelding 2022-04-30 om 12.11.40

Iemand die ik ken, ik ga hem niet bij naam noemen maar het is een messy chef, schreef me vorige week nog dat een bladzijde altijd halfvol is. Dat was goed om te horen want in mijn boek zijn er heel wat pagina’s half leeg. Of zo voelde het althans aan, toen ik voor het eerst mijn word-woorden in een bladspiegel, binnen de grenzen van het boekpapier, gedropt zag. En dat is dan ook meteen de reden waarom ik 79 stempels maakte. Om het boek te verluchten. Zo wordt dat dus genoemd: verluchten. Naast ‘aan den wind blootgeven, soulageren en feestelijk verlichten’ heeft het woord vooral deze betekenis: ‘Versiering van den tekst van boeken. Van ouds versierde men bladzijden tusschen en rondom den tekst uit de hand. Vele geschriften zijn aldus verlucht’. Dat vertelt google me. Tijdens nachtelijke uren ging ik aan het werk… in mijn hoofd was ik met ‘de gevuldheid der pagina’s’ bezig. Het snijden en prullen en teststempelen en tekenen bezorgde me gitzwarte, kapotte vingertoppen, als van een mijnwerker. Met het verschil dat ik geen kanarie naast me had zitten die teken deed dat ik moest afronden en terug naar de bewoonde wereld mocht klimmen. Ik wist van geen ophouden. De gedrochten van stempels moesten verplicht in de vuilbak gaan wonen… Het ergste van al is die van het feesthoedje. Die wilde maar niet lukken. De versie die nu in het boek staat -op blz. 24- trekt op niks. Op een kindermuts misschien… van ver bekeken, met de ogen half gesloten. Kan u me dat dan alvast vergeven? Mocht u het boek binnenkort in handen hebben en denken: ‘wat moet dit onding voorstellen?’ Een mislukt feesthoedje dus. Dat alles had mijn messy vriend me dus kunnen besparen. Als hij me maar eens wat vroeger op het jaar met zijn halve wijsheden had bestookt, dan was het misschien een boek met halfvolle bladzijden geworden. Maar niet dus. Kunnen we afspreken dat de minder mooie stempels dus voor rekening van de messy man en zijn slechte timing zijn? Hè hè, dat lucht op. Opluchten: het wegvallen van spanning of zorg. Soulageren ook.

 


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkenEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


*

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen