kolom

gepubliceerd op februari 17th, 2021 | door ditte

0

Eucalyptus

Schermafbeelding 2021-02-18 om 15.14.42Het fenomeen heeft wellicht een officieel en semantisch onderbouwde benaming maar die ken ik niet. Ik ben te lui om het te researchen. Ik noem het, voor het gemak, het Peugeot-syndroom. Het werkt als volgt: ‘Peugeots zie je amper tot weinig in het straatbeeld, je kan het een sporadisch automerk noemen. Toch? Tot je zelf -vrijwillig of niet, dat maakt geen verschil- plots met een Peugeot rond rijdt… dan zie je bijna elke 90 seconden een andere Peugeot op de weg.’ Herkenbaar? Ik heb het syndroom. Toen ik hoorde dat ik nierkanker had, dacht ik: ‘Wow, uitzonderlijk, daar heb ik nog nooit van gehoord’. Een paar weken later weet ik dat er niets bijzonders of unieks aan is. De mama van een vriendin heeft het gehad. De zoon van de man die bij de dokterspraktijk waar Robin werkt, bloed prikt heeft het ook meegemaakt. Bart van Chris van Titania leeft ook al jaren met één nier. Grappig dat Bart eigenlijk van Mercedes is en toch zijn rol speelt in een Peugeot-verhaal maar dit terzijde. Het aantal mensen die met één nier moeten leven, je kan er wellicht makkelijk een sportpaleis mee vullen. Maar waarom zou je dat doen? In ieder geval nierkanker is geen sporadisch automerk. Een bijwerking van het Peugeot-syndroom is de stroom aan weetjes die ik ondertussen ongevraagd verzameld heb. Een paar pareltjes uit de collier van ‘ze-zeggen-datjes’: 1. de nier is eigenlijk een zandzak. 2. Na een operatie is het slim om twee kiwi’s per dag te eten. Kiwi’s in de vorm van grappige meneerkes als ontbijt op bed serveren kunnen patiënten een goed humeur geven. 3. De overblijvende nier neemt stilzwijgend de rol van de vertrokken nier op zich. 4. De nier is het reservoir van verdriet. In 90% van de boeketten zit tegenwoordig een takje eucaluptus. Een eucalyptus wijst soms de weg naar ondergrondse goudaders. Oei, ik wijk af. 5. Een nier weegt gemiddeld 150g. Te weinig om een stoofpotje te maken, mocht het mogelijk zijn. 7. Niemand weet hoe snel een niertumor groeit. Iedereen kent iemand die iemand kent met nierkanker. En dan hebben we het over de ‘6 handshakes rule’ maar daar ga ik u nu niet mee lastig vallen.
* ik heb geen Peugeot, wel nierkanker en veel eucalyptus in huis


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkenEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


*

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen