kolom

gepubliceerd op maart 13th, 2013 | door ditte

1

Papa

IMG_6460Mijn vader had iets met het getal drie. Hij werd op 13 maart 1933 geboren. Misschien had dat er iets mee te maken. Verder had hij, denk ik, niet zoveel met cijfers. Wel met flauwe grapjes. En grappige grapjes ook. Hij was wispelturig en sleurde zijn vrouw en zijn vier dochters mee in allerlei avonturen. Hij is in zijn leven 43 keer van werk veranderd. Een flexibiliteit die vandaag van pas had kunnen komen. Hij leek als jonge man op James Dean. Niet moeilijk dat mama meteen smoorverliefd op hem was. Ik denk dat ze het nog steeds is. Papa was dol op auto’s. Hij racete als jonge man mee in Francorchamps en kocht en verkocht z’n auto’s even vaak als hij z’n haar liet knippen. Papa was een verdienstelijk amateurfotograaf en droeg graag mooie kleren. Een metroman avant la lettre. Maar hij barbecuede ook erg graag. De keren dat hij buiten in de regen vlees stond te bakken of in een paellapan stond te roeren terwijl wij binnen zaten, zijn niet op twee handen te tellen. Hij discussieerde graag en hield elk mogelijk vriendje stevig onder koud water. Figuurlijk dan. Toen we als pubers laat waren thuis-gekomen, zette hij de volgende ochtend keihard een klassiek concert op, tot we uit ons bed kwamen. Dan stond hij in de woonkamer met een sérieux als dirigent met een ingebeelde baton te zwaaien. Hij kon met iedereen overweg. Andersom was dat niet altijd waar. Maar één ding is zeker: hij had zin in het leven. Vandaag zou hij tachtig zijn geworden. De dertiende van de derde maand tweeduizend dertien. Meer dan genoeg drieën. Het had een bijzondere dag kunnen zijn. Met slingers en liedjes en kaartjes. Hij is bijna achtentwintig jaar geleden veel te vroeg gestorven. Hij zei: ”Blijf altijd in de buurt van een rivier wonen. Het water neemt je zorgen graag mee.” Ik mis hem nog vaak.


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkenOne Response to Papa

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


*

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen