kolom IMG_1431

gepubliceerd op september 21st, 2017 | door ditte

0

Complotsmederij en roddelroulette

IMG_1431Boosheid is een erg overschatte emotie die meestal meer modder dan vis aan de dijk brengt. Ik probeer me er niet door te laten vangen. Maar vanmiddag is ze er wel. De boosheid. Getooid in gifgroen, gebekt als een rat. Van Hille blijven we af. Laat ons dat afspreken.
Hille is een van de meest integere, correcte, eerlijke en ook grappige meisjesmensen die in de loop der tijden voor mij gewerkt heeft. Een brutaal blad: ja, gelukkig maar, wakker, nooit kwetsend. Een hoek af: ja, mijn soort lievelingsmens en dat maakt de manier waarop ze naar de wereld kijkt zoveel juister, mooier, verfrissender. Ik vermoed dat dit een verrassing voor haar is maar ik heb een en ander van Hille geleerd. Zij denkt andersom. Ook over de vorige zin.
De wereld van complotsmederij en roddelroulette ligt alweer een aantal horoscopen achter mij. Ervan overtuigd het zo te laten, elke dag wat verder achterop, huppel ik terug in plaats van strompelen. Een episode. Tijdens mijn weken -het werden maanden- als hoofdredacteur van dienst van het blad dat iedereen vrolijk begroet maar vervolgens wel eens in uw brievenbus durft pissen, heb ik jouw man ontmoet, mevrouw Ingeborg. Ik wens hem hierbij een heel gelukkige verjaardag. Hij was tijdens onze ontmoeting onder de indruk van m’n notitieschrift en van m’n handschrift. Hij zei me dat ik ‘kracht en eigenzinnigheid’ uitstraalde. Een van de weinige complimenten die ik tijdens m’n verblijf in de riool -zoals jij het noemt- met de glimlach heb aanvaard. Gratitude. Het mag en is op z’n plaats. Hille heeft ook een leuk geschrift. Echt. Ik kende als hoofdredacteur -van elk blad dat ik heb mogen dienen- altijd het geschrift van m’n journalisten. Geen enkel boterbriefje, post-it of bijschrift op een kopij was anoniem voor mij. Je mag het navragen. Hilles gekriebel krult van levenslust.
Mevrouw Ingeborg, ik ben fan van u. Weet je waarom? Je bent wie je wil zijn en dat siert je, anders, brutaal en met een hoek af. Je doet me aan Hille denken. Maar vanmorgen ging je te ver. Ben je waarlijk zo naïef te denken dat Hille de kop van de cover mag -laat staan ‘kan’- leveren? Dat ze wist dat jouw verhaal uberhaupt de cover zou halen. Dat zou zonde zijn. Een slim mens onwaardig. Jij bent een publiek figuur, jij hebt de spotlight opgezocht. Moedig en sterk. Maar je positie gebruiken om een engel als Hille uit de kerstboom te schieten vind ik een ietsie pietsie goedkoop en wellicht té impulsief. Hak  liever de hele boom om. Of ga de blinkende piek bovenaan te lijf.
Doe me een plezier Mevrouw Ingeborg en zie in de toekomst het verschil tussen de instelling en de persoon, het foute kleed en het hart dat eronder verscholen gaat. De machine die roddelroulette heet en zijn dienaars zijn niet gelijk.
Gratitude voor je comeback. Voor je flierefluiterij. Voor je voorbeeld van moed. Toon die moed. Maak een lied over Compassion. Ik voel dat je er een overschot van bezit.


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkengeef jouw commentaar

jouw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. verplichte velden zijn aangeduid met een *


*

je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen