wees gegroet

gepubliceerd op december 1st, 2014 | door ditte

0

Ga eens wat vaker in het gras liggen en geniet!

Het is oké om stop te zeggen, om even niets te doen

Elke maandag een portret. Een portret van een mama. Ze vertelt wat ze haar kinderen hoopt mee te geven voor later. In Wees gegroet vertelt Els over stille momenten.

8lowEls (40) is yogalerares en mama van Louis (8) en Arthur (7) 

“Ik was het zelf lange tijd vergeten maar het is een belangrijke boodschap voor mijn kinderen: vergeet niet om af en toe te genieten van samen niets te doen. Ga eens wat vaker in het gras liggen en laat je fantasie de vrije loop. Kijk samen naar de wolken en geniet van het groter universum van de wereld om ons heen. Tuimel eens samen op bed met diegenen die je graag ziet. We vergeten het allemaal zo snel. Die rush, die mallemolen waar we ongemerkt in verzeild geraken, slorpt ons helemaal op.

Tot een jaar geleden werkte ik overdag, ging ik de kinderen halen op school, maakte ik snel eten klaar, keek ik toe hoe ze hun huiswerk maakten en dan zette ik ze een uurtje voor televisie zodat ik nog wat kon werken. Dan snelsnel hun bed in en doorwerken tot elf uur ’s avonds. Om dan eens op een vrije avond te crashen voor de televisie. Is dat nu mijn leven, vroeg ik mij af? Ik wou het zo niet langer. Ik heb beslist om even te stoppen met werken en mijzelf te leren om af en toe eens niets te doen. Ik ging samen met de kinderen op de mat zitten en keek wat er gebeurde. Er kwamen verhalen of ideeën voor spelletjes. Ik begon weer verhaaltjes voor te lezen en met volle aandacht te luisteren naar hun belevenissen van de dag. Ik ging met hen op bed zitten en na een tijdje lagen we te rollebollen en te lachen van plezier. Het samen even niets doen gaf ons allemaal tonnen energie. En zuurstof. En plezier. Mijn kinderen zijn nu nog klein. Maar ik hoop dat ik hen de basis van die ‘lege’ momenten die tegelijkertijd zo waardevol zijn, kan meegeven.

Ook kinderen leven nu in een hectische maatschappij. Als wij volwassenen onszelf voorbijlopen, dan vind ik dat we onze kinderen moeten leren dat ze rustmomenten moeten en mogen inbouwen. Natuurlijk gaan ze sowieso in die mallemolen terechtkomen, maar daarvoor wil ik ze wapenen. Ik wil graag dat ze weten dat het oké is om stop te zeggen, om even niets te doen. Ze zullen er een stukje geluk in vinden dat je anders heel snel verliest. Ze zullen ook rustiger in het leven staan. Toen ik nog zo rushte van het één naar het ander, bracht ik die stress ook over op mijn kinderen. Als ze al eens met een probleempje thuiskwamen, zat ik meteen op mijn paard. Nu weet ik dat ik eerst moet luisteren en misschien eens moet graven naar het echte probleem. Ik ben ondertussen al weer aan het werk, maar die ruimte voor stille momenten is en blijft er. Ik heb dat inzicht teruggevonden, ik wil dat zij dat nooit verliezen.” (tekst: Sylvie D’Hoore, foto: Tosj Engelsma) 2/52

Wat ik nog belangrijk vind:! Niet liegen (over belangrijke dingen) ! Genoeg uren slapen ! Mensen niet vergeten te bedanken ! Rechtstaan voor oudere mensen op tram of bus ! Anderen laten uitspreken !

 • Sylvie D’Hoore (42) is freelance journaliste, mama van Alice (14), Oscar (12) en Leon (9) en getrouwd met Fabrice. Ze houdt van verre reizen, uitslapen, lezen, lopen, eten met stokjes, chocolade bij de koffie, enthousiaste mensen en boeiende levensverhalen. 
 • Tosj Engelsma (18) is fotograaf met ambitie. Hij is een beetje zot en dol op z’n hond Roosje.


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkenEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


*

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen