kolom

gepubliceerd op oktober 23rd, 2013 | door ditte

2

Gulzig

IMG_2055Mijn wijze vriend Luc zei me ooit: “Er bestaan twee soorten mensen: hebbers en zwervers. Welke wil je zijn?” “Beide” was mijn antwoord. Ik wil hebber zijn om te geven, ik wil zwerver zijn om te zien. “Waarom doe je dat eigenlijk, die kolom?” vraagt Inge, m’n nieuwe VRT-collega. Ik ben verbaasd dat ik geen antwoord klaar heb. “Toen ik hoofdredacteur werd, vond ik dat het blad een gezicht nodig had…” antwoord ik. Maar het is eigenlijk geen antwoord op de vraag. De vraag blijft aan me plakken. Waarom deel ik m’n leven met mensen die ik – voornamelijk – niet eens ken? Vind ik mezelf zo belangrijk? Ben ik zelf een voyeur? Iemand die overloopt van nieuwsgierigheid? Nee, ik denk het niet. Het is de manier waarop ik naar de wereld kijk, die ik graag deel. Mijn zwerversbestaan vanuit m’n hebbersnest. “In mijn hart ben ik een vrolijk mens”, hoor ik mezelf ook nog zeggen. Maar dat is nog geen reden om er iedereen mee lastig te vallen, denk ik later in de auto naar huis. Heeft het te maken met m’n hyperkinetische kantje? Is mijn dadendrang een vlucht voor iets? Ben ik bang van de stilte? Het lege? De dood, misschien? Ik heb geen idee. Maar waarom moest ik dan zo nodig drie dagen na m’n vertrek bij Libelle iets nieuws geleerd hebben? ‘Online zijn er spelregels en gewoonten die ik niet ken’, schrijf ik naar een vriendin. Bij de VRT ook. Allemaal boeiend en vermoeiend tegelijk. En verwarrend. Het gaat over ‘zwerven’ en ‘willen hebben’. Gulzig zijn, durf ik het te noemen. “Tja, dat ben ik nog vergeten te zeggen,” zegt Raf als ‘s ochtends de wekker gaat, “als je voor televisie wilt werken, moet je slaap afgeven.” Terwijl ik m’n ogen aan het ochtendlicht laat wennen, begrijp ik wat hij bedoelt. Het heeft niets met televisie te maken. Het heeft alles met ‘nieuw’ te maken. Met meer zwerven dan hebben. Nieuwe wegen, nieuwe gezichten, nieuwe geuren, nieuwe afspraken… Nieuwe ideeën omzetten naar een nieuwe vorm. Dat kruipt onder m’n vel en tot in m’n dromen. Ik moet zwerven om te verzamelen, te kunnen hebben. En dan… dan kan ik ook geven.


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijken2 Responses to Gulzig

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


*

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen