kolom

gepubliceerd op oktober 21st, 2013 | door ditte

0

Herfst

(Robin drong erop aan, eens gaan kijken of de herfst wel goed bezig is en zo stonden we een half uur later met frisse neus op de heide. Zo klonk de herfst van 2007:)

IMG_1982Ik heb een groot deel van m’n jeugd in Afrika doorgebracht. Een continent zonder seizoenen. Droog seizoen en regenseizoen, zo werd het jaar ingedeeld. De seizoenen hier vind ik veel leuker. En misschien is de herfst wel m’n lieveling. Niet zozeer voor de kleuren. Vooral de klanken van de herfst vind ik geweldig. Het begint met het kraken van de hazelnoten, hier vlakbij op het pleintje. Het is een kunst om er zoveel mogelijk te horen barsten onder m’n voeten zonder de hulp van een raar loopje. Als we ‘s ochtends richting fietsen stappen, doen R&B enthousiast mee. Na een paar weken liggen er genoeg afgevallen bladeren om met behulp van een bijzonder en opvallend gek loopje een ritselconcert te geven. Dan is er het geluid van een regenbui op het geïmproviseerde afdakje achteraan ons huis, het ratelt zo mooi bij het begin van een bui. Op zo’n moment lekker veilig binnen zitten en voor de gezelligheid wat vroeger kaarsen aansteken… een herfstklassieker. Ook de mini-ontploffing van een lucifer hoort daarbij. Op het werk is in november het huilend monster van de liftkoker veel vaker wakker dan in andere maanden. Het lijkt wel of iemand treurt dat Halloween voorbij is, nog wekenlang. Maar de absolute nummer één is het ploffen van losse stenen in de stoep. Niet echt een typisch herfstgeluid? Nee… maar wel het gilletje dat volgt als een fop-steen een kleine tsunami over de schoenen van de overtreder spuwt. Op naar het verontwaardigde boegeroep naar kinderen die sneeuwballen gooien!


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkenEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


*

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen