kolom

gepubliceerd op oktober 6th, 2013 | door ditte

0

Schriftje

(de namiddagzon maakt me nostalgisch en doet me denken aan deze uit oktober 2007, m’n eigen spreekwoordenschriftje is nog altijd een winters voornemen)

IMG_1584’Een pijpje geeft rust, zegt Ast.’ Ast was een inwonende vrijgezel in het huis waar mijn mama als kind woonde en waarschijnlijk een onverstandig roker. Maar eigenlijk is dat niet belangrijk. Voor mij, mijn zussen en zelfs onze kinderen, is het een spreekwoord. Het wil zeggen: maak je niet druk, neem even de tijd.Wij hadden, toen ík klein was, geen inwonende vrijgezellen. Wij hadden het schriftje. Een schriftje waar Ast onsterfelijk in werd. De man had duidelijk indruk gemaakt op mijn mama. Na een geanimeerde discussie aan tafel – 4 meisjes, mama en papa, het kon soms behoorlijk druk zijn –  kon ze uitdrukkelijk zuchten en zei ze: ”Een pijpje geeft rust, zegt Ast.” Als ze zag dat we ongelooflijk van iets genoten, zei ze: “Geniet er van, met uw vuistjes toe”. Dat heb ik al vaak in een sms naar R&B gestuurd. Je even bewust zijn van een mooi moment, het maakt het gevoel sterker. Ook versprekingen waar we elkaar mee plaagden werden in het schriftje opgeschreven. Het schriftje is helaas kwijt geraakt. Onlangs, op de 74ste verjaardag van mama, had mijn zus Anouk een bijzonder cadeau bij. Een spiksplinternieuw schriftje. Ze had er met voorsprong een aantal voor ons, en verder niemand, bekende spreekwoorden in opgetekend. De hele namiddag hebben we het samen aangevuld en ondertussen ook veel herinneringen opgehaald. Ast had gelijk, een pijpje geeft rust. Ik ga m’n eigen schriftje beginnen. Eentje met een nostalgische kaft.


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkenEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


*

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen