smakelijk

gepubliceerd op oktober 6th, 2013 | door ditte

0

Suikerbrood

De dagen worden korter maar de zon reikt nog net tot aan de keukentafel. Binnenkort zijn er zondagen met ‘patékes’ als troost voor de aangekondigde winter. Nu suikerbrood, lauw door Raf getoverd. Met een streling van de zon.

IMG_1545 Dit hebt u nodig: 600 g bloem • 230 ml melk • 15 g instant gist • 120 g boter • 1 zakje vanillesuiker • 2 eieren • 1 eidooier • 10 g zeezout • 200 g suikerparels (of halve klontjes)

 1. Voeg de bloem, de gist, de vanillesuiker en het zout in de kom van een keukenrobot met kneedhaak. Start de machine.

2. Voeg de boter en de eieren toe. Voeg, na een minuutje kneden, beetje bij beetje de melk toe. Laat 10 minuten kneden.

3. Haal het deeg uit de kom en kneed het met de hand tot een bol. Plaats het deeg in een met olie ingewreven kom en dek af met huishoudfolie. Laat 1 uur rijzen.

4. Knip met een schaar de deegbol in 2 gelijke delen. Druk de ene helft plat en plooi om en om. Voeg ondertussen de suikerparels toe. Rol het deeg op het werkblad tot een worst van ongeveer 35 cm. Druk de andere helft plat en rek en kneed tot een rechthoek van 15 cm op 40 cm. Leg het deeg met de suikerparels op de rechthoek. Plooi de rechthoek nu rond het deeg met de suikerparels. Knijp de uiteinden dicht. (De bedoeling is een jasje rond de suikerpareldeeg te maken. Dan kan de suiker, tijdens het bakken, niet wegsmelten)

5. Leg het deeg in een tulband bakvorm. Dek af met huishoudfolie en laat een half uur rijzen. Warm de oven ondertussen voor op 180°C.

6. Snij met een scherp mesje kleine sneetjes dwars op het deeg. Meng de eidooier met een klein scheutje water en bestrijk daarmee het deeg. Druk enkele suikerparels in de inkervingen.

7. Plaats in de oven gedurende 40 minuten. Leg het warme brood op een rooster om af te koelen. (Als je al vlug een warm stuk wil afsnijden, moet je wel opletten: de gesmolten suiker in het brood is erg heet)

TIP: Beleg een sneetje suikerbrood met een plakje jonge kaas en drink er een kopje warme chocola bij.


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijken



Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


*

terug naar hoofding ↑
  • inschrijven voor de nieuwsbrief

  • tafelgenoten

    kitchen crew

    R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

    miauw

    schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

    me

    saying hi & goodbye
  • onderwerpen