kolom EF1C706E-4B22-4A18-A7AB-600BE63CE899

gepubliceerd op mei 7th, 2019 | door ditte

0

Hadnietmogengebeuren

EF1C706E-4B22-4A18-A7AB-600BE63CE899Aan de overkant van de straat in het parkje hebben R&B leren fietsen. Een memorabel moment de eerste keer zonder zijwieltjes. Raf met grote stappen naast hen, hij deed alsof hij de fiets nog stevig vast had. En dan de eerste tien meters op eigen kracht met fiere neusjes in de lucht, dansende paardenstaartjes. Applaus. En opnieuw beginnen. Later mochten ze oefenen, alleen. Ik stond stiekem aan het raam, beetje bang dat er hen iets zou overkomen: pijnlijke schrammen of scheuren in hun lievelingsbroek. Dat waren toen mijn angsten. Fietsen werd alledaags zoals tanden poetsen of je bord leeg eten. Fietsen werd ook hun vrijheid. Naar vriendjes twee straten verder gaan. ‘Wel even laten weten als je aangekomen bent!’ Als ze maar voorzichtig zijn en flink links en rechts kijken… dacht ik toen. Nog later werd hun fiets de bondgenoot in hun nachtelijke escapades. En ze reden steeds verder. Er werd niet meer gebeld als ze hun bestemming hadden bereikt. Zelfs de bestemming werd het melden niet meer waard. Het werd later en donkerder en voor ik het wist zat ik in het midden van vele nachten op de rand van m’n bed te huilen. Mijn fantasie voedde gruwelijke nachtmerries, mijn telefoon brandde in mijn hand. Zal ik toch even horen of ze veilig zijn? Het leek me een ongehoorde invasie van hun privacy dus at ik in de keuken de koelkast halfleeg en lag daarna misselijk en bang te wachten tot ik een sleutel in de voordeur hoorde schuiven. Oef, ik had ongelijk gehad, de wereld is veiliger dan mijn fantasie me pervers probeerde wijs te maken…

Ik heb ongelijk gehad mezelf ongelijk te geven want nu zijn de gruwelbeelden in mijn hoofd toen, een werkelijkheid geworden voor een andere mama. Dat had niet mogen gebeuren.De overwinningsvreugde van de eerste tien meters zonder zijwieltjes lijkt zo ver weg en ongepast. Godverdomme, laat onze dochters fietsen. Met fiere neuzen in de lucht en dansende haren. Mijn hart is bij u, mama van Julie. #hadnietmogengebeuren #julievanespen

 


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkengeef jouw commentaar

jouw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. verplichte velden zijn aangeduid met een *


*

je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen