kolom IMG_6819

gepubliceerd op oktober 7th, 2016 | door ditte

0

Toveren

IMG_6819‘t Is al lang verleje tijd, da kik als kind docht da’k kost toveren. Tourist LeMC. Hij zingt het niet zelf op zijn single ‘Horizon’. Het is Spiritually Wally die het voor hem doet. Maar het zijn wel zijn woorden. En dat vind ik zonde. Want toveren kan Tourist nog altijd. En hoe! Het brouwsel van dialect en zijn boodschap voor de wereld komt in de buurt van een toverdrankje. Toch? Het heeft er zelfs voor gezorgd dat Tourist afgelopen zomer twintig weken op één stond in de hitparade. Dat zouden sommigen tovenarij durven te noemen. De manier waarop hij met zijn muziek onder de radar is begonnen en dan plots als een duivel uit een doosje alom aanwezig was, doet me toch ook denken aan een goochelaarstruc. Johannes (zo heet hij écht) ontmoeten is het tegenovergestelde. Hij ziet er niet uit als een tovenaar. Hij lijkt op een vriend die ik uit het oog verloren ben en die ik nu per toeval tegen het lijf loop. Ik wil hem vragen: ‘En hoe is het nog met je?’ Maar ik zeg: ‘Ik ben megafan!’ Hij bedankt me verlegen. ‘Jouw Antwerps klinkt internationaal’, voeg ik er nog aan toe. ‘Ah, merci’, lacht hij. Een echt gesprek hebben we niet, maar dat is niet nodig, want we kennen elkaar. Of zo voelt het toch aan. Tourist woont in mijn stad, hij zingt over mijn stad. En dat heeft er zeker iets mee te maken. Wat hij doet, doet hij omdat hij niet anders kan. Tourist heeft dat muzikale pad niet zelf gekozen. De muziek heeft hém uitgekozen en er als een magneet voor gezorgd dat hij de weg vond. Een soort toverachtige aantrekkingskracht waar geen enkele realitiet tegen bestand is. Zitte ‘k ik me men hande in men haar, knikkend me de kop van nee nee neej. Stop maar met ‘nee’ schudden, de horizon kan je wel zien maar nooit inhalen. De melodie ligt altijd verderop, Johannes.


over de auteur

ditte

het leven is wat je ziet, als je wilt kijkengeef jouw commentaar

jouw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. verplichte velden zijn aangeduid met een *


*

je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

terug naar hoofding ↑
 • inschrijven voor de nieuwsbrief

 • tafelgenoten

  kitchen crew

  R&B alle dagen een beetje Helden van de Dag

  miauw

  schele’n barry, de kat die besloot ons te adopteren

  me

  saying hi & goodbye
 • onderwerpen